Γιατί μυρίζει το πλυντήριο ρούχων; [4 λόγοι + 2 Tips καθαρισμού]
24/10/2020
![Γιατί μυρίζει το πλυντήριο ρούχων; [4 λόγοι + 2 Tips καθαρισμού]](https://mdco.gr/image/catalog/blog/Service Related/giati-myrizei-to-plyntirio-rouxon-service-patra.jpg)
Το πλυντήριο ρούχων είναι μια συσκευή η οποία προορίζεται για να πλένει τα ρούχα μας τέλεια και να τα κάνει να μυρίζουν όμορφα. Θα έχετε παρατηρήσει όμως πολλές φορές, ανοίγοντας την πόρτα του πλυντηρίου, μια δυσάρεστη οσμή η οποία τις περισσότερες φορές παραμένει και πάνω στα “υποτιθέμενα” καθαρά σας ρούχα. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που το πλυντήριό σας μυρίζει και τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να προλάβετε πριν χρειαστεί κάποιος εξειδικευμένος τεχνικός να κάνει επαγγελματικό καθαρισμό και συντήρηση της συσκευής σας.
1. Πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί είναι το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν πλένετε συνέχεια σε θερμοκρασίες, συνήθως μεταξύ 30oC & 40oC, στο πλυντήριο δημιουργούνται μικροοργανισμοί και αυτό γιατί το απορρυπαντικό που βάζετε δεν διαλύεται σωστά με αποτέλεσμα υπολείμματα να συσσωρεύονται στις εσωτερικές σωληνώσεις, να παραμένουν πάρα πολύ καιρό έως και χρόνια, να μουχλιάζουν και να δημιουργούν δυσάρεστες οσμές. Εκτός από τις οσμές, πολλές φορές τα υπολείμματα αυτά ξεκολλούν από τις σωληνώσεις με αποτέλεσμα να βρίσκετε τέτοια πάνω στα ρούχα σας.
Επομένως όταν τα υφάσματα το επιτρέπουν( π.χ. πετσέτες, εσώρουχα) προσπαθείτε να πλένετε με προγράμματα 60-75oC τουλάχιστον 2-3 φορές το μήνα, ώστε η υψηλή θερμοκρασία να σκοτώνει και να διαλύει τη μούχλα και τις μυρωδιές.
2. Υπερβολική ή χαμηλή δοσολογία απορρυπαντικού
Μία πολύ συνηθισμένη αιτία για την κακή μυρωδιά του πλυντηρίου ρούχων είναι η δοσολογία των απορρυπαντικών.
Η υπερβολική δοσολογία δημιουργεί υπερβολικό αφρό κατά την πλύση με αποτέλεσμα να επικάθεται στις σωληνώσεις, να δημιουργείται μούχλα η οποία με τον καιρό μυρίζει πολύ άσχημα συν ότι τα ρούχα σας στο τέλος δεν έχουν ξεβγαλθεί σωστά, άρα φοράτε ρούχα με απορρυπαντικό δηλαδή χημικά στο σώμα σας που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και αλλεργίες.
Από την άλλη, η χαμηλή δοσολογία απορρυπαντικού έχει σαν αποτέλεσμα τα ρούχα να μην καθαρίζουν σωστά και η μυρωδιά των βρώμικων ρούχων να παραμένει στη συσκευή άρα και πάνω στα ρούχα σας.
Συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστή δοσολογία απορρυπαντικού και να συμβουλεύεστε πάντα την ειδική ετικέτα πίσω απ’ το απορρυπαντικό ή να ζητάτε την γνώμη κάποιου ειδικού π.χ. του τεχνικού σας. Καλό θα ήταν να βάζετε από 1-3 φορές τον χρόνο, ανάλογα με το πόσες πλύσεις κάνετε την εβδομάδα, ειδικά καθαριστικά πλυντηρίου για την πλύση του κάδου και των εσωτερικών σωληνώσεων από υπολείμματα και άλατα, σε πρόγραμμα 90-95oC.
3. Λανθασμένη χρήση της συσκευής
Άλλος ένας λόγος για τον οποίο πιθανώς μυρίζει άσχημα η συσκευή σας είναι όταν τελειώνει η πλύση, είτε αφήνετε τα ρούχα μέσα στον κάδο για αρκετή ώρα, είτε αφού αφαιρέσετε τα ρούχα κλείνετε κατευθείαν την πόρτα. Και οι 2 αυτοί λόγοι θα οδηγήσουν σε δυσάρεστες μυρωδιές.
Απ’ τη μία θα έχετε ρούχα βρεγμένα όπου όταν μείνουν πολύ ώρα κλεισμένα στο πλυντήριο θα μυρίσουν μούχλα, και απ’ την άλλη όταν η πόρτα παραμείνει κλειστή μέχρι την επόμενη πλύση, όταν ανοίξουμε την πόρτα θα σας μυρίσει πάλι μούχλα λόγω της υγρασίας που θα έχει παραμείνει. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα 2 προβλήματα η λύση είναι απλή.
Για την πρώτη περίπτωση προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε τον προγραμματισμό πλύσης δηλαδή να κανονίζετε να τελειώνει η πλύση σε ώρες που θα βρίσκεστε στο σπίτι, εφόσον αυτό υποστηρίζεται από την συσκευή σας, αν όχι φροντίζετε να βάζετε πλυντήριο ώρες που σας βολεύουν για να αφαιρείτε αμέσως τα ρούχα από τον κάδο.
Για την δεύτερη περίπτωση η λύση είναι ακόμα πιο απλή. Αφαιρώντας τα ρούχα σας από τον κάδο, σκουπίζετε με ένα πανάκι το νερό που έχει απομείνει στο λάστιχο και αφήνετε ελάχιστα ανοιχτή την πόρτα ώστε να μην δημιουργηθεί μούχλα στο εσωτερικό λόγο υγρασίας.
4. Υπερφόρτωση κάδου
Το πλυντήριό σας μπορεί να δεχθεί συγκεκριμένο όγκο και βάρος ρούχων. Το συχνότερο λάθος που κάνουν κάποιοι είναι να λένε “ας βάλω και αυτό το ρούχο, μην το αφήσω για άλλη πλύση”, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνουν τη συσκευή τους και τα ρούχα να μην πλένονται σωστά.
Τα ρούχα για να πλυθούν σωστά και να καθαρίσουν σε βάθος χρειάζονται να έχουν ελεύθερο χώρο στο τύμπανο, ώστε να μπορούν να γυρίσουν άνετα και να χτυπηθούν. Αν αυτό δεν γίνει, τα ρούχα δεν πλένονται καλά με αποτέλεσμα στο τέλος να μυρίζουν άσχημα και να αφήνουν μυρωδιά στον κάδο. Επιπλέον όταν υπερφορτώνετε τον κάδο ρισκάρετε να δημιουργήσετε βλάβη στον μηχανισμό της συσκευής ιδιαίτερα κατά το τελικό στύψιμο όπου οι στροφές είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Bonus Tips Καθαρισμού
1. Καθαρισμός θήκης απορρυπαντικού
Οι θήκες απορρυπαντικού για την πρόπλυση και την κυρίως πλύση αυτοκαθαρίζονται σε ορισμένα μοντέλα πλυντηρίων. Για λόγους υγιεινής θα πρέπει να καθαρίζετε λεπτομερώς και τακτικά ολόκληρη τη θήκη απορρυπαντικού από τυχόν υπολείμματα.
Τραβάτε τη θήκη απορρυπαντικού προς τα έξω, μέχρι εκεί που σταματάει, πιέζετε το κουμπί απασφάλισης και αφαιρείτε τη θήκη.
Καθαρίζετε τη θήκη απορρυπαντικού με ζεστό νερό.
Καθαρίζετε το σιφονάκι. Τραβάτε το σιφονάκι έξω από τη θήκη και το καθαρίζετε κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό. Καθαρίζετε επίσης το σωλήνα, πάνω στον οποίον εφαρμόζει το σιφονάκι. Τοποθετείτε το σιφονάκι πάλι στη θέση του. Μετά από πολλές χρήσεις υγρής κόλλας καθαρίζετε λεπτομερώς το σιφονάκι. Η υγρή κόλλα κάνει το σιφονάκι να κολλάει.
2. Καθαρισμός φίλτρου στην αποχέτευση νερού
Διακόπτετε τη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων. Στην εσωτερική πλευρά της θήκης απορρυπαντικού συνήθως θα βρείτε ένα ανοιχτήρι για τη θυρίδα του φίλτρου αποχέτευσης. Αφαιρείτε το ανοιχτήρι. Ανοίγετε τη θυρίδα του φίλτρου αποχέτευσης. Αν η έξοδος νερού είναι βουλωμένη, μπορεί να βρίσκεται μια μεγάλη ποσότητα νερού (μέχρι 25 λίτρα) μέσα στο πλυντήριο ρούχων. Προσοχή: το νερό που θα τρέξει, μπορεί να είναι καυτό, αν νωρίτερα είχατε βάλει κάποιο πρόγραμμα με υψηλή θερμοκρασία. Κίνδυνος εγκαύματος!
Για να αδειάσετε το νερό: Τοποθετείτε κάτω από τη θυρίδα ένα δοχείο. Δεν αφαιρείτε τελείως το φίλτρο. Με 2-3 περιστροφές χαλαρώνετε το φίλτρο, μέχρι να αρχίσει να τρέχει το νερό. Για να διακόψετε την εξαγωγή νερού, βιδώνετε πάλι το φίλτρο.
Όταν δεν τρέχει πλέον άλλο νερό: Ξεβιδώνετε τελείως το φίλτρο και το αφαιρείτε. Καθαρίζετε το φίλτρο λεπτομερώς. Ελέγχετε, αν το πτερύγιο της αντλίας αποχέτευσης γυρίζει ελεύθερα. Αν όχι, αφαιρείτε πιθανόν ξένα αντικείμενα που το εμποδίζουν (π.χ. κουμπιά, κέρματα κ.λπ.) και καθαρίζετε τα εσωτερικά τοιχώματα. Τοποθετείτε πάλι το φίλτρο στη θέση του και το βιδώνετε σφικτά. Αν δεν τοποθετήσετε και σφίξετε το φίλτρο πάλι κανονικά στη θέση του, υπάρχει κίνδυνος να τρέχει νερό από τη συσκευή.
Διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο με 17 Βήματα και πλήρες βίντεο για τον Καθαρισμό του Πλυντηρίου Ρούχων σας.
Αν η κατάσταση του πλυντηρίου σας δεν μπορεί να διορθωθεί με τα παραπάνω, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για έναν επαγγελματικό καθαρισμό και συντήρηση της συσκευής σας.